Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-29@18:05:14 GMT

تنها راه نجات کشور از معضل زمین‌خواری چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۶۹۶۵۷

تنها راه نجات کشور از معضل زمین‌خواری چیست؟

  زمانی در سفر به مناطق خوش آب‌وهوا در همین اطراف تهران همه به‌راحتی می‌توانستند جایی سرسبز و مملو از درخت برای گذراندن اوقات فراغت خود در کنار خانواده بیابند. نیازی نبود تا برای چند ساعت تفریح در گوشه‌ای از طبیعت زمان زیادی صرف پیدا کردن جا برای اسکان شود. چراکه هنوز جای درختان و کنار رودخانه‌ها، ویلا‌های چند هکتاری سر برنیاورده بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال‌های اخیری، اما پدیده‌های زمین‌خواری، کوه خواری و حتی رودخانه خواری در همین تهران که دور از دسترس شعبه‌های اصلی دستگاه‌های نظارتی نیز نیست، بسیار افزایش‌یافته است.   به گزارش تابناک اقتصادی؛ در همین دماوند به گفته مجتبی محمدی، رئیس دادگستری شهرستان دماوند تاکنون ۶۰۰ هزار مترمربع از زمین‌های تصرف‌شده، رفع تصرف‌شده‌اند. این آمار برای چند ماه اخیر یعنی شروع به کار ریاست جدید قوه قضائیه است. محمدی دلیل هجوم زمین‌خواران به این منطقه را خوش آب‌وهوا بودن منطقه دماوند ذکر می‌کند: «منطقه ما به دلیل موقعیتی که ازنظر آب و هوایی دارد، مورد استقبال افراد و گردشگران قرار می‌گیرد و در این راستا افراد سودجویی هم وجود دارند تا با استفاده از روابطی که دارند دست به تصرف برخی از زمین‌های منطقه می‌زنند تا بعد از تغییر کاربری به ساخت‌وساز روی بیاورند.»

در سطح کشوری، اما اعداد و ارقام مطرح‌شده بسیار فراتر از این اعداد است. به گفته اسماعیلی سخنگوی دستگاه قضائی در کنفرانس خبری ۲۶ شهریورماه سال جاری، در شش‌ماهه اول امسال و تنها در ۲۰ استان کشور به میزان ۱۱ هزار میلیارد تومان از اراضی تصرف‌شده، رفع تصرف‌شده است. قابل‌ذکر است که این آمار مربوط به اراضی شناسایی‌شده است و قطعاً اراضی تصرف‌شده‌ای وجود دارند که هنوز شناسایی نشده‌اند؛ مانند آنچه در دیگر استان‌ها است.

حال مسئله این است که چگونه این افراد به‌راحتی اقدام به تغییر کاربری اراضی کرده و در آن‌ها اقدام به ساخت‌وساز می‌کنند و همچنین در بسیاری از موارد هم زمین‌های تصرف‌شده از اراضی ملی هستند، بنابراین این سؤال هم مطرح می‌شود که چگونه می‌توان بدون هیچ مانعی در اراضی دولتی اقدام به ساخت‌وساز کرد. فراتر از این، افراد می‌توانند حتی بنا‌های ساخته‌شده را بفروشند و درواقع مالکیت را به دیگری منتقل نمایند.  

سود چنده برابری با یک دیوارکشی در اراضی ملی یا کشاورزی

برای یافتن پاسخ سؤالات فوق باید به سراغ صاحب‌نظران در این حوزه برویم. سجاد طاهری، پژوهشگر زمین‌خواری درباره روش زمین‌خواران برای تصرف اراضی ملی و تغییر کاربری اراضی کشاورزی می‌گوید: «اولین قدم بعد از تصرف یک زمین، برای سودآوری این است که دورش را دیوار بکشید. شما با همین کار کلی سود کرده‌اید؛ یعنی یک زمین کشاورزی را به مبلغ ۵۰ هزار تومان می‌خرید و دیوار می‌کشید. بعد این زمین را تفکیک می‌کنید، زمانی که این کار را کردید آن‌ها را به شخص ثالث به متری ۵۰۰ هزار تومان می‌فروشید و سود ده برابری می‌کنید؛ اما شما سیری پذیری نیستید می‌خواهید سود حداکثر بکنید. حداکثر سود در ویلا سازی است. وقتی این کار را کردید قیمت زمین از ۵۰ هزار تومان به یک تا دو میلیون تومان می‌رسد؛ یعنی سود ۲۰ برابر تا ۴۰ برابر. همه دست‌وپایشان می‌لرزد وقتی این سود‌ها را می‌بینند.»

اعتبار اسناد قولنامه‌ای، راه قانونی زمین‌خواری.

اما آیا این دیوارکشی پایان کار زمین‌خواران است یا مراحل دیگری برای کسب سود بیشتر وجود دارد؟ همان‌طور که در ابتدا مطرح شد زمین‌خواران بعد از ساخت‌وساز به‌راحتی می‌توانند بنا‌هایی که به‌صورت غیرقانونی ساخته‌شده‌اند را به فروش برسانند. حال باید پرسید که چگونه می‌تواند دست به چنین اقدامی زد مگر برای انتقال مالکیت نیاز به صدور سند رسمی از سوی حاکمیت نیست پس چگونه حاکمیت اجازه چنین اقدامی را می‌دهد؟

سجاد طاهری درباره نحوه انتقال مالکیت بنا‌های ساخته‌شده نیز می‌گوید: «مرحله رسیدن به سود من چیست؟ اینکه بتوانم این ویلا‌ها را اشخاص دیگر منتقل کنم. چگونه است؟ یک‌راهش این است که برویم دفتر ثبت‌اسناد و املاک و بگوییم این زمین‌های دولتی و کشاورزی را نابود کرده‌ایم و حالا می‌خواهم برایش سند مالکیت رسمی بگیریم و منتقل کنیم. مشخص است که آنجا حاکمیت نظارت می‌کند و من را متخلف می‌شناسد. باید راه موازی داشته باشم. این راه موازی باید سه ویژگی داشته باشد. اول اینکه این اسناد هیچ جا ثبت نشود. دوم در عین ثبت نشدن قانونی هم باشند و سوم در دادگاه‌ها مورد استناد قرار بگیرند. اینجا من یک راهکار قانونی جلو پایتان می‌گذارم و آن‌هم استفاده از قولنامه است. شما خیلی راحت قولنامه را از اینترنت دانلود می‌کنید و پرینت می‌گیرید و استفاده می‌کنید. دو تا امضا هم می‌کنید و دو تا شاهد هم می‌آورید که در محاکم اعتبار داشته باشد.»

از سوی دیگر، حسین معصوم، نماینده تام‌الاختیار سابق وزیر راه و شهرسازی درباره نحوه زمین‌خواری به‌وسیله اسناد قولنامه‌ای گفت: «شیوه زمین‌خواری به این صورت است که در ابتدا زمین تصرف می‌شود. سپس دور زمین دیوار می‌کشند و پس‌ازآن شروع به ساخت‌وساز می‌نمایند. در پایان نیز با اسناد قول‌نامه‌ای و عادی ملک به فروش می‌رسد.»

بنا بر اطهارت صاحب‌نظران آنچه باعث می‌شود که زمین‌خواران بتوانند به‌راحتی اراضی کشاورزی و ملی را تصرف و در آن شروع به ساخت‌وساز کنند و حتی ویلا‌های ساخته‌شده را هم به‌راحتی به فروش برسانند اسناد قولنامه‌ای است. ازاین‌رو به گفته اهل‌فن، تنها راه نجات از این معضل، بی‌اعتباری اسناد قولنامه‌ای و صدور سند رسمی برای همه معاملات است. راه‌حلی که آیت‌ا... رئیسی، ریاست دستگاه قضائی نیز بر آن مهر تائید زده است. وی در ۵ مهرماه در پاسخ به انتقادات جوانان درباره زمین‌خواری، گفت: «من معتقدم که تنها راه نجات از این وضعیت، سند رسمی است و تلاش می‌کنم این مسئله را در سخنرانی‌های خود مطرح و تبیین کنم.»

حال باید دید آیا دستگاه قضائی که به ریشه اصلی معضل زمین‌خواری پی برده است آیا می‌تواند برای حل آن نیز راهکاری ارائه بدهد یا تنها این ریشه‌یابی در مقام یک موضوع تئوریک خواهد ماند؟  

منبع: تابناک

کلیدواژه: پیاده روی اربعین آمدنیوز روح الله زم نفتکش SABITI سوریه ترکیه ایدز چنار محمودی جام جهانی والیبال معضل زمین خواری تابناک اقتصادی کوه خواری رودخانه خواری دماوند دیوارکشی اراضی ملی کشاورزی اسناد قولنامه ای پیاده روی اربعین آمدنیوز روح الله زم نفتکش SABITI سوریه ترکیه ایدز چنار محمودی جام جهانی والیبال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۶۹۶۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(عکس) استوری تند و تیز محمد انصاری؛ برای نبرد با زمین‌خواری و اختلاس لباس رزم به تن کنید!

محمد انصاری بازیکن سابق پرسپولیس که از فوتبال و فضای آن دور است، با انتشار یک استوری اینستاگرامی اعتراض خود به برخی مسائل را نشان داد. محمد انصاری نوشت:‌ای کاش برای نبرد با گرانی و فقر و رانت‌خواری و زمین‌خواری و اختلاس و مشکلات معیشتی و ناکارآمدی مسئولین و دزدی از بیت المال هم لباس رزم به تن می‌کردید.


منبع: طرفداری

دیگر خبرها

  • رفع تصرف ۱۵۰۰ مترمربع از اراضی ملی منطقه حفاظت شده البرز جنوبی
  • رفع تصرف ۸ هزار متر از اراضی ملی در رودسر
  • رفع تصرف ۸۰۰۰ متر مربع از اراضی ملی در رحیم آباد رودسر
  • رفع تصرف ۸۰۰۰ متر از اراضی ملی در رحیم آباد رودسر
  • استمرار اقداماتی در راستای ساماندهی کشف رود
  • رفع تصرف ۱۲۰۰ متر مربع از اراضی ملی در رضوانشهر
  • رفع تصرف ۲۸۰۰ مترمربع از اراضی ملی شهرستان جیرفت
  • رفع تصرف اراضی ملی در رضوانشهر
  • (عکس) استوری تند و تیز محمد انصاری؛ برای نبرد با زمین‌خواری و اختلاس لباس رزم به تن کنید!
  • رفع تصرف ۲۰ هزار متر مربع از اراضی دولتی در گتوند